Amb la tecnologia de Blogger.
Etiquetes: ,

AMB LA CALOR,NO SIGUIS VALENT@!


Prevenir els efectes de la calor a muntanya està a la nostra mà. Cada estiu són més freqüents els avisos meteorològics per altes temperatures també a zones de muntanya, i hem d'actuar per evitar que això suposi un problema a la nostra activitat esportiva.


L'exposició prolongada a la calor, juntament amb l'esforç físic que suposa realitzar aquest tipus d'activitats, poden derivar en un cop de calor , que pot resultar mortal o causar danys molt seriosos al nostre organisme.


Planificar l'activitat per a dies de molta calor a la muntanya

Les altes temperatures i les « ones de calor» també poden crear problemes a les nostres activitats a muntanya si no tenim en compte aquesta circumstància des del mateix moment que estem planificant l'activitat .

 És recomanable: 

Consulteu la previsió meteorològica per saber amb exactitud quines són les temperatures màximes que s'esperen. A la muntanya la calor també pot suposar un problema, si tenim dubtes el millor serà anul·lar l'activitat per a un dia més favorable.

Si optem per sortir, escollir una activitat de menor exigència física del que és habitual. Evitar posar-nos «al límit» o exigir-nos molt.

Matinar, molt! per acabar l'activitat abans de les hores de més calor. Pot ser bona idea començar fins i tot abans de la sortida del sol, sempre proveïts d'un bon frontal, i acabar a mig matí.

Escollir rutes per bosc i/o prop d'un riu . La combinació d'aquests elements pot fer més agradable l'activitat, sempre que respectem el punt anterior -matinar i evitar les hores de més calor-.

Cal saber si podem recarregar aigua al camí. Si no es pot o no se sap caldrà portar més aigua de l'habitual .

Equipar la motxilla tenint en compte la calor

A més de tot el que portem habitualment a les nostres sortides per muntanya , els dies de calor devem també:


Usar sovint crema amb alta protecció solar (aplicar diverses vegades al dia).

Amb petits, fer servir crema de protecció total i/o cobrir la major part del cos possible, ja que tenen la pell més sensible.

Usar ulleres de sol per protegir la vista i gorra o barret per protegir el cap.

Portar més aigua de l'habitual (2 litres) i beure sovint abans de tenir set.

Pot ser bona idea portar 2 cantimplores, així podràs portar sals a una (molt recomanable perquè amb la suor perdrem molts electròlits) i aigua sola a l'altra (millora la sensació d'hidratació).

El menjar que portem millor que sigui lleuger : fruita ja tallada en un tupper entra de meravella (meló o síndria), i en general que aguanti bé la calor (la xocolata es fon…).

Utilitzar roba de colors clars (el negre fa més calor), de teixits transpirables i que sigui àmplia.

Portar impermeable -com sempre- però especialment si la calor ve acompanyada de risc de tempestes .

Actuar amb prudència.

antenir latenció sobre el grup i prendre les decisions més prudents seran dos factors claus per a lèxit de la nostra activitat. En cas de calor a muntanya hem de:


Observar que tot el grup va bé i que la calor no suposa un problema greu.

No deixar mai ningú sola/o: un simple cansament o mareig podrien ser els primers símptomes d'un cop de calor, i si no el gestionem adequadament pot posar en risc la vida de la persona.

Realitzar les parades a l'ombra sempre que es pugui.

Assegurar-nos que tot el grup manté una bona hidratació .

Si alguna cosa no surt com estava previst, la marxa és més lenta del que s'ha calculat o la calor fa que gaudim menys del que s'esperava: capgirar-nos i tornar un altre dia.

Què fer cas de cop de calor?

Saber identificar un possible cop de calor pot evitar conseqüències fatals. El cop de calor es produeix quan els mecanismes de regulació de la temperatura corporal fallen (altes temperatures ambientals i/o nivells elevats d'humitat) i es produeix un augment perillós de temperatura corporal.


Els símptomes més habituals són:

Febre

Pols accelerat

Debilitat, mareig, fatiga

Nàusees i vòmits

Mal de cap

Confusió i desorientació

En cas de patir diversos símptomes, hem d'actuar amb rapidesa de la manera següent:

Mantenir la persona tombada i l'ombra. Si no hi ha ombra a la zona haurem de «fabricar-la» amb una mica de roba o la manta tèrmica de la nostra farmaciola .

Refrescar ràpidament el cos per intentar baixar la seva temperatura: aplicar tovalloles humides al davant, aixelles i anglès i/o ventar.

Trucar el més aviat possible al telèfon d' Emergències 112 .