Amb la tecnologia de Blogger.
Etiquetes:

Matinal per la Serra de Selmella (17/03/2013)


MATINAL PER LA SERRA DE SELMELLA (ALT CAMP)
CASTELLS DEL GAIÀ

Horari i lloc de sortida
Dia: Diumenge 17 de març de 2013
Hora: 9 matí
Lloc: Masia Cal Figueres. (Restaurant Selmella) El Pont d'Armentera. Tarragona.
Com arribar-hi: Per arribar a El Pont d'Armentera, els que vingueu de la zona de Barcelona podeu agafar l'autopista AP-7 direcció a Tarragona i desviar-vos a l' AP-2 direcció Lleida, un cop a aquesta autopista cal sortir per Vila-rodona Valls, és la sortida 11. Un cop fora de l'autopista cal anar en direcció al monestir de Santes Creus, TP2002. Arribats a Santes Creus, a 4km per la mateixa carretera trobareu El Pont d'Armentera. Sense deixar la carretera trobareu el cementiri del poble. Aquí heu d'anar a la dreta direcció Querol – Igualada, per la C37. Trobareu, coincidint amb les últimes cases del poble, una carretera a l' esquerra que indica Selmella. És la TV2141, una carretera molt estreta i que puja ràpidament, cal circular-hi amb precaució. Desprès d'uns 5 km (P.K. 2), a l'esquerra trobareu la masia Cal Figueres, que és l'actual restaurant Selmella.

Fitxa tècnica  
Distància: 12,8 Kilòmetres
Desnivell de pujada: 600 metres
Durada aproximada: 4 hores
Dificultat: Mitjana
Recorregut: Cal Figueres – Cal Batllet – Cal Mandil – Castell de Saburella – Coll de les Agulles – Castell de Semella – Selmella – Cal Figueres.

Descripció del recorregut
El Gaià és un dels rius que travessen la província de Tarragona. Allò que el fa especial és que al llarg del seu curs per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès -de forma perpendicular a la costa- es troba la major concentració de castells medievals de tot el territori català. A l’Edat Mitjana –segles X i XI- va jugar un paper molt estratègic, ja que va fer de frontera natural entre el Comtat de Barcelona i Al-Andalus. Per aquesta raó, al llarg del seu curs, es van edificar prop de mig centenar de castells i algunes torres de vigilància que van servir de fre la invasió musulmana cap al nord.
Malauradament i ateses les dures condicions de vida de l’Edat Mitjana, la major part d’aquestes fortificacions van ser abandonades pels seus propietaris fins a l’actualitat.
En aquesta interessant excursió descobrirem dos d'aquests castells, el de Saburella, a dalt d'un turó, i el de Salmella que corona la serra. El recorregut transcorre per camins de carro en bon estat, i és apte tant per fer-lo a peu com en bicicleta. Cal tenir present, però, que el desnivell és considerable i que no trobarem aigua ni massa ombra. 
L'excursió transcorre pels termes municipals d'El Pont d'Armentera i Querol, i pel Espai d'Interès Natural de Saburella.
                                       
Començarem caminant a la masia de cal Figueres (566 m) per la mateixa carretera per on hem arribat. Desprès de dos kilòmetres aquesta es transforma, just al costat de les runes de cal Batllet, en un camí carreter. A mida que ens acostem a les roques de cal Batllet la muntanya va agafant un aspecte feréstec. Comença aquí una petita pujada fins a trobar la cruilla de Mas Mandil, a on arribarem desprès de baixar una mica. Durant la baixada tindrem una bona panoràmica sobre Saburella i els camps de conreu que queden més enfonsats. Arribem a Mas Mandil  (580 m) d'aquí una pujada ens portarà al primer objectiu del dia.
Castell de Saburella (680 m. 4,5 Km) Està assentat damunt d'un turó. Destaca la gran entitat del perímetre emmurallat i per sobre, tres torres. La estructura del castell presenta un bon estat de conservació. La manca de notícies històriques sobre aquesta fortificació ha fet que no es pugui datar la seva construcció, tot i que se situa a finals del s. XII o principis del s. XIII. Així doncs el castell de Saburella no va formar part del sistema defensiu de la Marca Hispànica, ja que en la data de la seva construcció ja havia finalitzat la reconquesta.
                    
                                     
Un cop vist el castell baixarem cap a l'antic mas Saburella, ara abandonat. Començarem a enfilar-nos cap el Coll de les Agulles (770 m) el coll fa de límit entre les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Aquí està situada la pujada més forta del recorregut que ens portarà des de el coll fins a la ample carena de la serra de Selmella. D'aquí dalt s'observa una magnifica visió del castell de Saburella que acabem de visitar, de les terres de l'Alt Camp i fins i tot Montserrat. 

                    
Seguirem avançant camí enllà. Arribarem a una zona plana situada al voltant dels 820 mts. d'alçada. A partir d'aquí fins a Selmella ens semblarà que anem per una balconada oberta al camp. Veurem, a l'esquerra, uns 200 metres per sota nostre les masies per a on caminàvem uns kilòmetres abans i per la dreta, si el dia ho permet, els cims nevats del Pirineu. Més endavant trobarem a la dreta una antiga font dins d'un porxo, actualment   no hi surt aigua.     
En pocs minuts arribarem a les parades de conreus de Selmella i al collet (821 m) situat a sota el castell. Aquí agafarem un senderó que ens portarà dalt al castell.
Castell de Selmella (832 m. 9,6 km) Segon objectiu del dia i punt més alt de la sortida.
Edificat al límit d'un penya-segat. La vista en un dia clar és simplement espectacular.
Segons estudis les primeres fortificacions del castell es van bastir a finals del s. X i foren destruïdes pels sarraïns en la ràtzia d'Almansur el 985, el qual atacà bona part de les fortaleses del Gaià. Les primeres notícies documentades, però, daten del any 1011 en un judici on es disputen la propietat del castell la família Cervelló i la Senyora de Santa Perpetua.
Quant a l'estructura destaca una gran torre que defensa per davant el fossat. L'edifici central presenta una planta rectangular d'uns 30 metres de llarg per 15 d'ample. Els enderrocs que cobreixen la planta permeten una bona observació dels murs i dels elements constructius. Als peus del castell hi ha un enorme lladoner que fa de sentinella. El seu aspecte és tant imponent que fins i tot del Pont d'Armentera el podreu albirar.

Baixarem per el mateix corriol que hem utilitzat per pujar al castell i arribarem al poble abandonat de Selmella, just als peus del castell. L'únic edifici que resta mig dempeus és l'església de Sant Llorenç s. XII.

D'aquest punt ja només ens quedarà seguir el camí que passa per damunt els penys de Selmella, i després ens porta al camí principal i en suau descens acostar-nos a cal Figueres a on tenim el cotxe aparcat.

Inscripció

La inscripció a la sortida és gratuïta però és imprescindible estar en possessió de la corresponent llicència federativa. Si no es disposa de la llicència federativa es pot obtenir una llicència temporal que té un cost de 5 €. Per poder tramitar aquesta llicència temporal, cal enviar un correu al club (cexcursionista@gmail.com) indicant el nom, cognoms i DNI de l'interessat. La transferència de 5 € s'ha de fer compte del club que es detalla a continuació.
2100-0903-21-0200162944
Tot aquell que estigui interessat en acompanyar-nos, si-us-plau envieu un correu confirmant la vostra assistència al correu del club (cexcursionista@gmail.com)
Per qualsevol dubte podeu trucar al mòbil 645234013
Atentament,