Amb la tecnologia de Blogger.
Etiquetes:

Serra d'Ensija

DIUMENGE  12 D’OCTUBRE
SERRA D’ENSIJA: ASCENSIÓ A LA GALLINA PELADA


La Serra d’Ensija és un mirador extraordinari de l’Alt Berguedà. Des del seu cim culminant, la Gallina Pelada, podreu gaudir de vistes espectaculars cap al massís del Pedraforca i de la serra del Cadí cap al vessant nord i dels Rasos de Peguera i el Port del Compte cap al vessant sud. En aquesta ocasió us proposem fer l’ascensió a aquesta terra pel seu vessant nord.FITXA TÈCNICA:

 • Dia: Diumenge 12 d’octubre
 • Lloc de trobada: al poble de Saldes (a la cruïlla de la primera  entrada del poble, venint de Berga)
 • Hora de trobada a Saldes: 8,30 h.
 • Com arribar a Saldes:


 • Lloc des d'on començarem a caminar: cruïlla de la Font Freda, ens desplaçarem tots junts en cotxe des de Saldes.
 • Distància:  12,6 km
 • Desnivell: 792 m. positiu
 • Cota màxima: 2320 m
 • Cota mínima: 1549 m
 • Durada aproximada: 4 hores
 • Dificultat: Mitjana
RECORREGUT:

Font Freda- Serrat Voltor – Creu de ferro - Refugi Delgado Úbeda – Cim de la Gallina Pelada- Refugi Delgado Úbeda – Font de l’Orri -  Font Freda.


DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT:

La ruta s’inicia a peu des de la Font Freda, situada la pista del coll de la Trapa cap a Vallcebre. Cal deixar el cotxe a l’aparcament des d’on s’accedeix a aquesta font i començar a caminar seguint per la pista.  Travessareu el bonic torrent de les Llobateres.  Abans d’entrar a la pista trobareu un cartell de la ruta minera que diu: “La Gallina Pelada pel torrent de les Llobateres”. Pujant, pujant, anirem a parar a l’extrem més oriental de la serra d’Ensija, als peus del Serrat Voltor. Dalt de la carena les vistes són espectaculars en totes direccions. El turó que teniu a la vostra esquerra és el Serrat Voltor. Hi podem pujar però les vistes no milloren pas les que tenim al coll. La vostra ruta segueix  en direcció oest per anar carenejant per la serra d’Ensija pel seu costat sud. Esteu en un pla on els pins són més escassos i predominen els prats d’herba. Baixareu suaument per tornar a pujar fins a la Creu de Ferro, a 2279 metres d’altitud.. En aquest punt les vistes són espectaculars a 360 graus: Serra del Cadí, serra del Moixeró, Andorra, Puigmal, Montseny, Montserrat, Port del Comte, Rasos de Peguera, serra dels Lladres, serra de Queralt,... Cal que seguiu carenejant pel mig dels prats en què s’alternen les roques i el prats d’herba, sempre en direcció nord-oest. Baixareu suaument per tornar a pujar. Travessareu la baga de les Llobateres i a mida que acabeu aquest pla veureu que la carena es bifurca. A partir d’aquí caldrà baixar fins arribar al refugi Delgado Úbeda. Per arribar al cim de la Gallina Pelada cal que pregueu el corriol que passa per l’esquerra del refugi. Passareu per sobre unes pedres i us anireu enfilant progressivament. Abans d’enfilar-vos al cim passareu per un coll des d’on es gaudeix de bones vistes de la vall de Peguera, els rasos de Peguera,... Finalment, arribareu al Cap de la Gallina Pelada, un mirador amb vistes espectaculars a les zones properes... i a les llunyanes. Baixareu pel mateix lloc per on heu pujat fins al refugi. Baixareu pel mig de prats d’herba. Just al davant, al fons, veureu la Tosa i les Penyes Altes de Moixeró. Més a prop vostre un turó suau que vorejareu per la banda esquerra. El corriol va baixant cada vegada més ben dibuixat i gaudireu d’unes bones perspectives de la cara sud del Pedraforca, amb el poble de Saldes a la seva falda. Arribem fins al costat del torrent de la Font d’Ensija, passant per un bosc cada vegada més frondós fent ziga-zagues. El camí és costerut i ple de pedres. Trobareu el torrent de la font Freda que caldrà seguir per la seva banda dreta fins al fons de la vall. A mesura que anireu arribant al fons del torrent, el camí cada vegada és més ben dibuixat, més suau i més ben fressat cosa que permet caminar més còmodament. Finalment, s’arriba a la Font Freda.


INSCRIPCIONS:

Per a participar en aquesta caminada és imprescindible estar en possessió de la corresponent llicència federativa. Les persones no federades hauran de pagar una llicència temporal de 5 €.

Per a les persones federades la inscripció es gratuïta.

Per a les persones no federades que vulguin participar, per poder tramitar la llicència temporal, hauran d’enviar un correu de confirmació al club cexcursionista@gmail.com  indicant noms, cognoms, DNI, i fer una transferència de 5 € al compte del club 2100-0903-21-0200162944

Tot aquell que estigui interessat en acompanyar-nos, envieu un correu de confirmació a cexcursionista@gmail.com

Per qualsevol dubte em podeu trucar al mòbil 690 38 51 22